OLUKLU MUKAVVA HAKKINDA
Oluklu mukavva, bir veya daha fazla oluklu tabakanın alt ve/veya üst yüzeylerinin düz tabaka ile kaplanmasıyla meydana gelen mamüldür.

OLUKLU MUKAVVA ÜRETİMİNDE KULLANILAN KAĞITLAR
Oluklu Mukavva, iç ve dış yüzde olukluda (ondülede) kullanılan kağıt cins ve ağırlıklarına göre, çeşitli spesifikasyon ve gramajlarda üretilir. Bunlardan :

.: Lineer
Oluklu mukavvaların dış yüzeylerinde kullanılan perdahlı kağıt.

.: Kraft Lineer
Yumuşak ağaçtan elde edilen hamurun sülfat ya da alkalin prosesi işlenmesiyle elde edilir. Oluklu Mukavva üretiminde iç ve dış astar olarak kullanılır. Doğal renkleri kahverengi olan kraft lineer kağıtlar kısmen ya da tamamen beyazlatılabilir. Ancak herhangi bir beyazlatma yöntemi astarın dayanıklılığını % 5 - 10 arası azaltır.

.: Test Lineer
Kısmi selüloz ve atık kağıt elyafı ile üretilen oluklu mukavva kağıdıdır. Yine oluklu mukavva üretiminde iç ve dış astar olarak test lineer kağıtlar da kullanılabilir. Ancak oluklu mukavva kutu astarı olarak geri dönüştürülmüş kağıt elyafı kullanımı, kutunun dayanınıklılığını özellikle tropik koşullarda, büyük ölçüde azaltır. Eğer test lineer kağıtlar yüksek kaliteli seçilmiş atıklardan üretilir ve üzeri boyanırsa ortaya imitasyon kraft olarak adlandırılan ve mükemmel dayanıklılığı olan kağıtlar çıkar.

Test lineer ile kraft lineer aynı özellikte değildir. Test lineer, üzerindeki çok küçük siyah noktalar ile kraft lineerden ayrılır.

Oluklu mukavvanın iki yüzü arasında kalan kısım ondüle kısmıdır.

Olukların büyük bölümü atık kağıtlardan üretilir ve eğer en son teknolojiden yararlanılarak kimyasal işlemlerde üretilmemiş ise; kalitesi, yarı kimyasal oluklardan daha düşüktür. Yarı kimyasal olukların standart baz ağırlığı 112, 127 ya da 150 gr/m²'dir.

En iyi oluklu mukavva kutu, kutunun iç ve dış yüzeyine temel ağırlığı aynı olan kağıt astarlanarak elde edilir.

Oluklu mukavva üretiminde kullanılan temel bir hammade de kağıtları bir arada tutacak tutkaldır. Oluklu mukavva kutunun üretim hataları arasında tutkalın tam ve yeterli uygulanmaması, en göze çarpan kusurlardandır. Oluklu mukavva kutu üretiminde önceleri adheziv olarak kullanılan sodyum silikatın yerini artık çeşitli nişastalar ve özellikle mısır nişastası alır. Bu adhezivin tropik koşullara direncini arttırmak için çeşitli kimyevi maddeler katılabilir.

Oluklu mukavva kutuların tasarımında, gerekli basınç direncine erişmek için, kağıtların çeşitli özelliklerinden yararlanılır. İki tabaka kağıt arasındaki ondülenin biçimi, bitmiş kutuya yukarıdan aşağıya sertlik ve dayanıklılık kazandırır. Olukların dışındaki değişkenler (ondülenin dalga cinsi,) oluklu materyalin kat adeti ve taşıyıcı yapının konumudur. Islak ambalajlama durumunda daha fazla dayanıklılık sağlamak için oluklu mukavva kutuların bazıları lakslanabilir ya da kimyasal işlem görebilirler; hatta kağıdın içine lifler dokunabilir.

OLUK TİPLERİ
Oluklu mukavva üretiminde yararlanılan 5 tip oluk tipi vardır. Bunlar; A, B, C, E, K harfleriyle tanımlanır.
A ve K tipi oluklar tanımlanmıştır ama üretimleri olmayan oluk tipleridir.

B Dalga (İnce Dalga) : Bir metredeki oluk sayısı 150 - 184, oluk yüksekliği 2,1 mm. - 2,4 mm. arasında olan oluklu mukavvadır. Oluk yüksekliklerinin ve dalga aralıklarının az olması nedeniyle yüzey ezilmesine karşı diğerlerinden daha dayanıklı olan B dalga, diğerlerine baskıya daha uygun yüzeye sahiptir.

C Dalga (Orta Dalga) : Bir metredeki oluk sayısı 120 - 145, oluk yüksekliği 3,1 mm. - 3,4 mm. arasında olan oluklu mukavvadır. En iyi alt ve üst sıkıştırma dayanıklılığı sergiler.

E Dalga (Mikro Dalga) : Bir metredeki oluk sayısı 275 - 310, oluk yüksekliği 1,15 mm. - 1,65 mm. arasında olan oluklu mukavvadır. İnce bir dalga olan E dalga oluklular; dayanıksız tüketim malları ve hediyelik ambalajlar için üretilir.

OLUKLU MUKAVVA TİPLERİ
Oluklu mukavva kutu üretiminde dört tip oluklu mukavva kullanılır.

Tek Yüzlü Oluklu Mukavva (Ondüla) : Bu malzeme, sargılama, sıkıştırma ya da yastıklama amacıyla kullanılır.

Tek Dalga Oluklu Mukavva : İç, dış ve oluklu tabakası olmak üzere üç kağıttan oluşan oluklu mukavvadır.

Çift Dalga Oluklu Mukavva : B+E ve B+C gibi ikili kombinasyonla üretilir. Güçlü olmaları nedeniyle büyük yük taşıyabilir, üst üste istiflenmeye çok uygundur, teleskopik kutu yapımında ya da dökme ambalajı olarak kullanılır.

Üç Dalga Oluklu Mukavva : A+B+E, B+A+C gibi kombinasyonlarla üretilir. Hacimli ve çok ağır ürünlerin taşınmasında kullanılır.